Om Hantverksmässan

I Hantverkshuset på Norrvikens Trädgårdar var det liv och rörelse hela sommaren. Här samsades 8 konsthantverkare om utrymmet varje vecka och här väcktes idén om att samla Hantverkshusets alla konsthantverkare till en mässa. Sagt och gjort, i juli 1990 hölls den första upplagan av Hantverksmässan i NorrvikensTrädgårdar, med 120 utställare. I samband med  att verksamheten på Norrviken drogs  ner togs valet att 1993  flytta Hantverksmässan till Brunnsparken i Båstad. Den förtjänade att överleva!
Första året i Brunnsparken hade mässan 260 utställare. Publiken strömmade till, och det var fri entré. Ett minusarrangemang rent ekonomiskt, men ett känslomässigt plusarrangemang med möjlighet att utvecklas! Efter 23 år i Brunnsparken flyttar vi nu tillbaka till ett Norrviken med stora framtidsplaner!

En stor satsning
1994 togs entré på 10 kr och de 5.000 biljetterna sålde slut. De följande 10 åren investerades allt överskott i utrustning för att bygga upp ett stabilt arrangemang som kunde stå på egna ben. Från början hyrdes all materiel in: Monterväggar, marknadsstånd, tält, elutrustning, ljudanläggning, serveringsutrustning, bord och stolar… Kostnaderna var enorma och riskerna likaså. Hyrorna skulle betalas även om det regnade hela helgen.  Hantverksmässan har efter 25 år vuxit till ett av Båstads populäraste sommararrangemang, med återkommande besökare från hela södra Sverige och Danmark. 2012 utsågs Hantverksmässan till vinnare av Guldkärnan ”Årets Evenemang”.

Kuriosa
– Hantverksmässan har 300 utställare, 25.000 besökare och en personalstyrka på 55 fantastiska mässarbetare!
– 20 man bygger och river veckan före och efter mässan: 5 större tält varav en tälthall på 700 kvm, 70 marknadsstånd, 600 meter staket. Dessutom monteras 400 monterväggar.
– Mässan har 30 elcentraler, från vilka det dras 1,5 km elkabel. Det dras även 500 meter ljudkabel samt 500 meter vattenslang.
– Mässans egen tidning trycks i 200.000 ex och delas ut från Lomma till Falkenberg.